Exempel på webbprojekt och hemsidor

Hur omfattande och komplext ditt webbprojekt är, är den viktigaste faktorn när du väljer plattform. Svaren på frågorna säger en hel del om vilken eller vilka just du bör gå till väga.

Olika typer av appar och webbprojekt

För att göra det tydligt och enkelt brukar vi prata om ett antal olika typer av projekt. Jämför dessa med ditt eget och utgå ifrån den beskrivning som passar in bäst. Det finns många konsulter med WordPress kompetens som man kan anlita för både större och mindre webbprojekt. Längre ner kan du läsa om skillnaderna mellan de olika plattformarna, samt på vilket sätt de matchar olika typer av projekt bäst.

Vanliga funktioner på webbplatser:

  • Blogg – ett inläggsflöde
  • Broschyrsajt – fast innehåll, kanske en presentation, ofta väl genomtänkt design
  • Nyhetssajt – många olika informationsflöden med artiklar, bloggar och sektioner, flera redaktörer
  • Community – individuellt anpassatoch användargenererat innehåll, integration med sociala medier
  • Webbtjänst – unik funktionalitet, integration med andra enheter, e-post, kalender och dylikt, flera plattformar (dator, mobil), individualiserat innehåll, projektspecifika API:er
  • Organisationswebbplats – presentation av information, nyhetsflöden, medlemssidor, flera språk, integration med externa system av olika slag

Olika typer av webbplattformar

Vi går inte igenom alla marknadens webbplattformar (det skulle ta för lång tid), utan utgår ifrån de vanligaste och mest populära.

wordpress

  • WordPress

WordPress är optimerat för att publicera artiklar och släpptes som ett bloggverktyg 2003. Sedan dess har det breddat sitt användningsområde betydligt och är idag världens största publiceringssystem. WordPress möjliggör anpassning och byggande av egen funktionalitet ovanpå kärnan, men standardbyggstenarna är relativt få, vilket gör att tilläggsfunktioner ofta inte integreras. Hur detta påverkar anpassningen till just ditt projekt beror på dess komplexitet.

WordPress kräver ständigt underhåll för de senaste säkerhetsuppdateringarna. Verktyget utvecklas till stor del i ett administrationsgränssnitt för webbredaktörer utan att utvecklaren behöver skriva kod.
drupal

  • Drupal

Drupal startade i form av ett diskussionsforum 2001 och har sin bakgrund i communitybyggande. Det är ett open source-publiceringsverktyg som numera marknadsförs som en generell publieringsplattform. Drupal är ett av världens mest använda publiceringssystem och fungerar bra att använda för komplexa projekt med krav på hög flexibilitet. Anledningen till det är att det bygger på en generaliserad, abstrakt arkitektur. De olika funktionaliteterna använder samma byggstenar, vilket möjliggör anpassning, kombination och integration av dessa i oändlighet.

Advertisements